Categorieën
Uncategorized

Deze fout wil je niet maken met de audio van je video

Pratende mensen in videobeeld wil je als kijker kraakhelder horen. Liefst alsof je er echt tegenover staat. Maar hoe neem je een interview op waarvan de audiokwaliteit subliem is en bovendien een waar genot om naar te luisteren?

Bij een van mijn eerste grote video-opdrachten deed ik iets waarvan ik achteraf heel veel spijt had. Of beter gezegd, ik deed iets niet.

Ik deed niet aan het monitoren van mijn geluid tijdens de opname.

Waarom een audiotest niet genoeg is

Een korte geluidscheck kwam mij duur te staan. Ik keek even naar de audiometers terwijl ik de geïnterviewde iets door de microfoon liet vertellen. Meters niet te klein én niet in het rood? Voor de zekerheid ook nog eens luisteren naar de test en we zijn goed om te gaan.

Hoe naïef een mens kan zijn

Er zijn heel veel redenen waarom deze aanpak totaal niet ok is. Ik som ze hieronder kort voor je op.

  • In een korte audiotest praten geïnterviewden doorgaans rustiger en meer aftastend. Wanneer het gesprek later meer opgang is, komt het enthousiasme naar boven. En neem het maar van mij aan: een enthousiast mens klinkt enkele decibellen luider dan de aftastende versie van henzelf. Dan sta je daar dus met je audiotest die totaal niet meer klopt.
  • Kijken naar de audiolevels is een must. Je ziet in een opslag of het geluid te hard of te zacht binnenkomt. Maar het is dus niet genoeg. Want je kan natuurlijk niet zien welk geluid binnenkomt. Is het enkel de stem van je geïnterviewde of ook de wind wat per ongeluk mee wordt opgenomen?
https://giphy.com/embed/t7tdQ6rcNcG4ppXjdM

via GIPHY

Hoe verzeker je jezelf van goede audio tijdens de opname van je volgende video?

Zeker zijn van goede audio = je audio de gehele opname door monitoren. Net zoals je voortdurend kijkt of je beeld goed zit, zou je eigenlijk voortdurend moeten horen of je audio nog goed zit.

Gewoon je koptelefoon inpluggen

Audio monitoren kan zo simpel zijn als je koptelefoon in je camera pluggen en de koptelefoon op je hoofd zetten. Zo hoor je welk geluid er wordt opgenomen en valt het meteen op als iets niet helemaal lekker klinkt.

Het wordt iets ingewikkelder als je net als ik een DSLR camera gebruikt (een spiegelreflex-camera) zonder koptelefoon-ingang.

Opnemen en ter plekke naluisteren

Je kan dan opnemen en voor je al je spullen weer inpakt het interview naluisteren. Zo ben je zeker dat alles naar behoren klinkt en kan je het opnieuw doen als het niet klopt. Maar dat kost natuurlijk zeer veel kostbare tijd.

De oplossing die ik nu gebruik, vond ik dankzij mijn podcastapparatuur. Mijn podcasts neem ik op met de zoom h5. Daaraan kan je ook een lavalier-microfoon bevestigen én een koptelefoon. Zo kan je dus live luisteren naar je audio-opname en hoor je meteen als iets niet helemaal ok klinkt.

De enige uitdaging van deze aanpak is dat je de audio extern opneemt. Je moet die dus in de post (montage) zien te synchroniseren met je videobeelden.

Zorg dat je de befaamde klaptest uitvoert voordat je van start gaat. Het bespaart je bakken frustratie tijdens het monteren. You can thank me later!