Categorieën
Podcast

Ik maak een podcast documentaire over politiegeweld

Eerlijk is eerlijk. Ik had tot voorkort alleen maar ervaring met het maken van babbelpodcasts. Je weet wel, podcasts waarbij mensen door een microfoon praten en ik achteraf de mooiste uitspraken tot een mooi, samenhanged geheel probeer te knippen en plakken.

Hoe anders is een podcastdocumentaire waarmee je luisteraars niet alleen meer inzichten wil brengen over een prangend maatschappelijk probleem, maar hen ondertussen ook wil laten meeslepen in een spannend en ontroerend verhaal. Met als ultieme doel natuurlijk: mensen in actie te laten schieten om zo samen voor maatschappelijke verandering te zorgen.

Maar hoe begin je aan zo’n podcastdocumentaire?

Ik ben vertrokken vanuit een onderzoeksvraag: waarom?

Waarom bestaat er zo iets as politiegeweld in België?

1. De eerste stap is meer weten

Ik ben geen expert, maar een simpele ziel die verontwaardigd is en dingen graag anders ziet.

Gelukkig bestaat er voor bijna elk maatschappelijk probleem een massa organisaties en activisten die het tot hun missie maken om het op te lossen. Zo ook voor politiegeweld.

Het initiatief voor deze podcast kwam van Kif Kif die zelf meedeed aan het Europese onderzoek van ENAR (European Network Against Racism). Daar kwam een interessant rapport uit van waaruit ik vertrok. Zo ziet mijn verdere lees-, kijk en luisterlijst eruit:

Wat ontbreekt hier volgens jou? Ik hoor het heel graag van!

2. De tweede stap is schrijven

Na de research bleek dat ik meer wist dan ik in mijn podcast kon vertellen. Dus een hele belangrijke vraag die uitgeklaard moest worden is: wat wil ik nu eigenlijk zeggen? En aan wie? Welke info is relevant? Met welke woorden en getuigenissen raak ik emoties?

Tijd om een script te schrijven. Ik schreef een verhaallijn, opgedeeld in vijf afleveringen. Daarin plaatste ik ook de personen die ik graag wilde spreken met de info die ik graag van hen wil krijgen.

3. De derde stap is opnemen

Op naar een leukere fase: afspreken met mensen, interviews doen en die interviews natuurlijk opnemen. Om er zeker van te zijn dat ik alle relevante informatie uit de persoon in kwestie haal, bereid ik mij goed voor. Ik wil eigelijk op voorhand precies weten wat ik van iemand wil weten.

Nadien maak ik van al mijn gesprekken transcripties. Lui als ik ben, doe ik dat niet handmatig, maar met de fantastische tool Happy Scribe die wel aardig overweg kan met de Nederlandse taal. Uiteraard gaat voor niks de zon op. Voor een transcriptie van een uur betaal je 12 euro.

Momenteel zit ik in deze fase: afspraken maken, mensen interviewen en trancriberen. Benieuwd naar het verdere proces van deze podcast?

Laat je gegevens hieronder achter en je bent de eerste die het hoort!