Categorieën
Podcast

Zo maak je een podcast met de middelen die je al hebt

Geld om alles te kopen wat ik wil, heb ik vooralsnog niet. Gelukkig maar. Het heerlijke ongemak van niet alles hebben dwingt een middenklasse mens om te dromen, creatief te zijn en te plannen. Heerlijk. Neem het gerust van mij aan: je hebt geen fortuin nodig om te beginnen met podcasten. Enkel wat discipline, creativiteit én de juiste opnametechniek.

Eerst het verhaal, dan het materiaal

Grappig hoe iedereen zich zo druk maakt over microfoons en montageprogramma’s. Al nagedacht over wat je precies wilt vertellen en aan wie? Dat is de eerste stap. Al de rest komt later.

Je nieuwe podcastpubliek is geneigd om slechte opnamekwaliteit voor lief te nemen zolang de boodschap en het verhaal hen aanspreekt.

Omgekeerd is dat niet zo. Zelfs als de audiokwaliteit van het hoogste niveau is, luistert niemand naar je als de inhoud ze niet aanspreekt.

Je telefoon als microfoon

Toen ik net begon met podcasten klonken mijn opnames verschrikkelijk. Ik gebruikte mijn telefoon als microfoon. Niet alleen voor mijzelf, maar ook voor mijn gesprekspartner. En daar ging het fout. Iedere spreker heeft een eigen microfoon nodig. Noteer dat maar met wat uitroeptekens in je notities.

Als je niet over een goede microfoon beschikt kan je gerust for the time being je telefoon gebruiken. Maar plaats dat dan wel lekker dicht bij de pratende mond. Zo pakt het micrfoontje zoveel mogelijk geluidsignalen op uit je mond en zo min mogelijk uit de rest van de kamer.

Met te dicht kijk je best ook uit. Want je wil natuurlijk ook geen plop-geluidjes en hardeT-klanken. Hou je telefoon daarom best schuin boven je mond, zo ongeveer ter hoogte van je neus voor de beste telefoon-opnamekwaliteit.

Externe microfoon

Als je budget iets groter is, koop je best een microfoon. Je kan een externe microfoon kopen die je op je telefoon kan uitsluiten, maar je vindt waarschijnlijk betere microfoons die je op je computer kan uitsluiten: USB-microfoons.

Rijkt je budget nog verder? Koop dan een microfoon met een xlr-aansluiting. Dat komt je audio-kwaliteit nog meer ten goede. Alleen heb je daarvoor een aparte mixer of recorder nodig en dat kost natuurlijk ook weer extra centen.

Gratis monteren

Heb je mooie inhoud opgenomen? Dan wil je er natuurlijk een leuk liedje bijplaatsen en misschien ook wat geluidseffecten. Daarvoor heb je een montageprogramma nodig. Die kunnen aardig in kosten oplopen, maar gelukkig zijn er ook gratis alternatieven. Garageband en Audacity om maar iets te noemen. Ook Reaper kan lang gratis zijn.

Gratis hosting

Geen zin in terugkomende maandelijkse kosten? Gebruik dan Anchor.fm als hosting voor je podcast. Helemaal gratis. Alhoewel, gratis met een kanttekening. Lees daarover meer in dit artikel en beslis dan of de opoffering voor jou ok is. Ook Soundcloud is gratis als je minder dan 3 uur per maand aan audio upload.

Klein budget

Mijn advies? Begin eerst met podcasten met de middelen die je hebt. Heb je plezier, wil je meer impact? Word beter en koop gradueel beter materiaal als die nood zich aandient. Succes!